Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză

Linkuri utile


Ghid migratia
 

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player

Centrul de Apel Products of Moldova Relansam Moldova Cod de etică profesională a personalului instituţiilor serviciului diplomatic E-services Registru Chamber
Mass Media din Moldova

Ştiri din Moldova

Vizita de lucru la Tallinn a viceministrului Daniela Morari

Vizita de lucru la Tallinn a viceministrului Daniela Morari
În perioada 9-10 februarie curent, Daniela Morari,viceministru al afacerilor externe şi integrării europene, a efectuat o vizităde lucru în Republica Estonia. Agenda vizitei a inclus întrevederi la Ministerul Afacerilor Externe şi Parlamentul eston, precum şi participarea în calitate de vorbitor-cheie în cadrul Conferinţei Internaţionale „Cooperare şi Comunicare: aşteptări şi provocări pentru Parteneriatul Estic în 2017”, organizată de către Centrul estonian pentru Parteneriatul Estic în parteneriat cu Comisia Europeană şi Institutul pentru Politică Externă din Estonia.

Întrevederile cu oficialii estoni au contribuit la promovarea demersurilor de integrare europeană ale Republicii Moldova şi vin să sprijine dialogul bilateral consistent, inclusiv pe dimensiunea integrării europene. Părţile împărtăşesc interesul în promovarea unor iniţiative comune, menite să contribuie la conturarea unei viziuni strategice privind viitorul Parteneriatului Estic. O importanţă majoră este acordată pregătirilor pentru Summit-ul PaE din noiembrie 2017, perioada în care Estonia va deţine preşedinţia la Consiliul Uniunii Europene.

Întrevederea cu viceministrul de externe Matti Maasikas, responsabil pentru Relaţii cu Uniunea Europeană şi de pregătirile pentru preluarea preşedinţiei Estoniei la Consiliul Uniunii Europene, a constituit un bun prilej pentru a reitera viziunea Republicii Moldova privind perspectivele de dezvoltare ale Parteneriatului Estic, precum şi aşteptările de la Summit-ul PaE. Oficialul eston a exprimat disponibilitatea ţării sale de a sprijini în continuare agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, prin asistenţa şi expertiza de care dispune Estonia în domeniile de excelenţă.
Discuţiile cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru Relaţii Externe Marko Mihkelson, au vizat vectorul european şi situaţia internă din Republica Moldova, precum şi posibilităţile de avansare a cooperării pe dimensiunea parlamentară, inclusiv relansarea pe parcursul anului curent a activităţii grupului parlamentar de prietenie moldo-eston.

Conferinţa „Cooperare şi Comunicare: aşteptări şi provocări pentru Parteneriatul Estic în 2017”a oferit platforma necesară efectuării unui schimb de opinii la nivelul experţilor şi instituţiilor Uniunii Europene, statelor membre ale UE şi celor din ţările PaE vizând perspectivele de viitor, pregătirile către Summit-ul PaE, precum şi perioada post Summit. În cadrul alocuţiunii sale, viceministrul Daniela Morari a evidenţiat importanţa atribuirii unui caracter strategic dimensiunii de comunicare în cadrul PaE, care trebuie să fie interconectată cu viziunile de viitor privind dezvoltarea PaE.