Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză

Telefon pentru situații de urgență
(accidente cu victime, decese, calamități naturale, situații de pericol sau cu caracter extraordinar):

+351 961 929 964
disponibil 24/7. La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general

Linkuri utile

Privatization

Ghid migratia
 

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player

Centrul de Apel Invest Cod de etică profesională a personalului instituţiilor serviciului diplomatic E-services ASP Chamber
Mass Media din Moldova

Noutăţi ale Ambasadei

Salbă de sărbători moldoveneşti în Portugalia

Câteva frumoase sărbători au marcat începutul lunii martie în Portugalia.

Sărbătoarea „Mărţişor”- ului, organizată de Centrul Cultural Moldav, a adunat în scenă potenţialul asociaţiei, dar şi artişti portughezi, care împreună au alcătuit un apreciabil tandem de creaţie.

Organizarea sărbătoririi „Mărţişor”- ului a coincis cu un alt eveniment – 10 ani de la crearea Centrului Cultural Moldav. Prin decret prezidenţial, CCM a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu”.

În cadrul ceremoniei festive, a fost dat citirii mesajul de felicitare adresat diasporei de către dl Vlad Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova. În context, un grup din cei mai activi membri ai comunităţii de moldoveni din Portugalia au fost menţionaţi cu Diploma de gradul I a Guvernului Republicii Moldova.

Dl Alexandru Ambros, Primarul de Ungheni, a adresat un cald cuvânt de felicitare membrilor CCM şi, în conformitate cu promisiunile făcute anterior, a dăruit un set de costume naţionale pentru formaţiile de dansatori. De asemenea, dânsul a înmânat şi un lot de peste trei sute de manuale şi cărţi de literatură artistică în limba română, colectate în urma campaniei lansate la Ungheni „Carte de acasă pentru diaspora din Portugalia”.

Prezentă la eveniment, dna Monica Babuc, Consiliera Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, a urat mult succes CCM şi a dăruit din partea Legislativului un set de costume naţionale pentru copii.

Capul de afiş al sărbătorii l-a constituit legendara formaţie „Noroc”, condusă de Radu Dolgan, care a prezentat un concert alcătuit din piesele de rezistenţă ale grupului de-a lungul anilor. Artiştii moldoveni au prezentat spectacole muzicale la Cascais, Palmela şi Faro.

Ambele evenimente au beneficiat de sprijinul substanţial al Camerei Municipale Cascais.

Cel de-al treilea eveniment sărbătorit l-a constituit aniversarea a 20-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-portugheze. Ambasadorul Valeriu Turea a dat citire decretului Preşedintelui Republicii Moldova cu privire la decorarea cu Ordinul de Onoare a dlor Carlos Carreiras, Preşedintele Camerei Municipale Cascais, Alexandre Faria, Consilier al aceleiaşi Camere Municipale, precum şi a dnei Rosário Farmhouse, Înalt Comisar pentru Imigrări şi Dialog Intercultural. Oficialii portughezi nominalizaţi au fost menţionaşi „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Portugheză şi Republica Moldova şi pentru sprijinul constant acordat comunităţii moldoveneşti întru integrarea în mediul socio-cultural portughez”.

Galerie foto

18 martie 2013